29 april 2009

En skön dag...

Idag har myran varit hemma för hon har gegg i ögonen. Vet inte om det är allergi eller ögoninfektion.

Så jag började min dag med att hämta henne hos sin pappa, ta en tur till Frölunda Torg för att köpa lite ögonsalva. Passade även på att köpa vaniljsocker. Dock inte på Apoteket.

Vi började vår gemensamma dag med lagom mycket slapp. Myran lekte och jag vilade. När det var avklarat och lunchen uppäten tog vi oss till Trädet (öppna förskolan) för att leka i sommarvärmen. Jag satt på en bänk och pratade med vänner och Stella lekte med sina.

Nu leker hon ute på lekplatsen här hemma medan jag lagar middag.

En bra och skön dag helt klart.

28 april 2009

En dag...

Ifall att det kanske är någon därute som undrar över vad jag har gjort idag så ska jag berätta det.

Det har varit en rätt trist dag utan några speciellt intressanta inslag.

  • blev väckt av Stellas pappa som berättade att Stella hade ett igensvullet öga och antagligen var allergisk och att de skulle till farbror doktorn. Stackars min lilla tjej!
  • åkte till Frölunda Torg efter att ha legat i sängen till kl 13. På torget var jag på apoteket och i tygaffären
  • handlade på ICA Kvantum. Skulle ha vaniljsocker och gräddfil till kakor som jag ska baka till Rebecka och Lorenz bröllop som vi ska på på fredag. Kom därifrån med gräddfil och smör. Vaniljsockret glömde jag bort.
  • pratat med tanten som ska fixa min deklaration och kom fram till en massa saker som vi inte tänkt på så nu har jag massor som behöver ordnas
  • städade kylskåpet mest för att det behövs ibland
  • städade större delen av huset inklusive golvtvätt (var helt slut efteråt)
  • lagat middag - kycklinggryta med ris
  • pratat på msn ett antal gånger under dagen, spanat in facebook och läst GP

Nu väntar jag på att mannen ska komma hem så att jag får äta den där kycklinggrytan som jag har lagat.

Sen blir det väl att åka och köpa vaniljsocker och baka kakor.

23 april 2009

Utomhuslek

Fem timmar senare och snart en halvtimme till så är myran fortfarande ute och leker. Hon har lekt utomhus hela denna tid. Eller nä inte riktigt. Hon var inne och lekte med L och J i kanske en kvart, sen gick de ut igen. För att blåsa såpbubblor.

Det har grävts, badats i sand, gungats, cyklats, bubblats och en hel massa annat som jag förmodligen inte har koll på.

Nu har jag en bra stund försökt få henne att komma in men hon totalvägrar. Så jag sitter här ute på verandan, på den skuggiga sidan av huset. Jag kan sitta inomhus men nu har jag landat här så då sitter jag kvar.

Det är en mycket smutsig tjej som leker där ute!

sand är bäst!

Min dotter älskar sand!

Jag står och tittar på henne när hon leker ute på lekplatsen. Jag kan se henne genom fönstret. Hon har grävt en grop i sanden som hon sitter i och öser ut ännu mer sand. Hon har tagit av sig sin jacka och även sina jeans. Hon tycker inte om byxor. Strumpbyxor ska det vara. Nä, nu ser jag att hon även tagit av sig skorna. Igen!

Tillbaka igen...har tagit på henne skorna. Hennes kommentar: Men mamma jag älskar ju sand!

Nu ligger hon platt på mage och viftar runt runt med armarna i sanden.

Alltså hur talar man om för en sådan tjej att det kanske inte är den lämpligaste sysselsättningen. Suck!

21 april 2009

Rykte om jordgubbar

Jag har hört rykten om att det finns jordgubbar för 10 kr/kg på Coop. Jag älskar jordgubbar!

Så nu undrar jag om jag orkar ta mig till Coop och om det ens är någon idé nu på kvällen.

17 april 2009

Vad ska man hitta på?

Idag är det en sådan där fredag när man har lust att hitta på något riktigt trevligt men hur mycket man än tänker så kommer man inte på något bra.

Jag borde skynda mig med att städa nedervåningen så att det är gjort innan Mikael kommer hem. Så att det blir lite helgfint men också för att det inte ska ta av tiden då vi skulle kunna göra något mysigt om vi bara kommer på vad.

Jag får se om jag kan tänkas komma på något intelligent lagom tills mannen kommer innanför dörren. Antagligen inte men man kan ju alltid hoppas...

16 april 2009

Dagens trots eller nåt...

Efter att ha lekt ute på den fantastiska gården vid öppna förskolan i ett par timmar så kom vi hem. Stella ville leka mer ute så det fick hon och jag gick in och lagade mat.

Jag gick ut och kollade henne lite då och då och vid det sista tillfället finner jag henne springa runt i bara strumporna lyftandes sina skor, fulla med sand, över huvudet.

Men Stella vad håller du på med? Skorna ska sitta på fötterna!
(Stella tittar på mig och säger)
Hmm, ja det kanske inte var så smart.
Nä, det tycker jag nog inte. Nu får du ta och duscha dig.
Okej mamma!

Nä, den här mamma tyckte nog inte att det var så smart men eftersom hon så glatt följde med mig för att ta en dusch kunde jag inte riktigt bli jättearg på henne.

mysdag

I dag har Stella och jag en mysdag.

En mysdag innebär att man tar dagen som den kommer. Man har absolut ingenting planerat utan bara är. Jag älskar att bara vara och jag lär min dotter denna konst. Lika bra att börja tidigt.

Fick just ett msn-pling om att H och barnen ska till gården och leka om en timme så det ser ut som det kanske är vårt nästa steg denna dag. Men vi slappar nog en liten stund till tror jag.

12 april 2009

Guldpeng i magen!

Stella lekte där uppe medan jag lagade maten och Mikael grejade också runt i köket med mig.

Plötsligt hör jag kvävningsljud från övervåningen, tittar på Mikael och han rusar upp för trappan och möter en illgråtandes Stella. Hon var helt förstörd och såg helt livrädd ut. Man kunde inte uttyda vad hon försökte säga. Jag tog upp henne och försökte lugna henne och förstod till slut att hon hade svalt en peng. På min fråga vilken peng sa hon att det var en guldig.

Efter att ha kontrollerat, genom många frågor, om pengen halkat ner genom halsen och gett henne vatten kunde jag andas ut något. Stella gick upp igen för att titta på film och jag ringde sjukvårdsupplysningen som sa att vi ska invänta klirret. Alltså klirret i toaletten som bör inträffa under morgondagen men ha uppsikt över om hon får magsmärtor och/eller feber.

Så just nu passerar en tiokrona genom min dotters tarmar och förhoppningsvis ska den komma ut så smärtfritt som möjligt.

Stackars liten!

påsken lider mot sitt slut...

Så har det varit påsk. Morgondagen räknas inte. Det är bara en extra ledig dag vilket inte är fy skam för de som jobbar och inte för mig heller som får ha min man hemma.

Vi har tagit det relativt lugnt måste jag säga. Det finns ju alltid saker att göra när man är nyinflyttad. Vi har pysslat lite lätt här hemma. Satt upp några tavlor, skruvat fönsterbräda, städat och sånt där. Det vi orkade med helt enkelt.

Det stora vi har gjort var Gekåsturen i torsdags. Ojojoj, vad vi handlade men faktiskt fick vi inte med oss nästan något som vi egentligen inte behövde. Det tycker jag är en prestation faktiskt.

Det har varit soligt och skönt så det har vi njutit av. Så lite grejande, långa sovmornar och sol. Perfekt med andra ord!

I morgon har vi inte bestämt vad vi ska göra än men det lär ju bli intensivt med en Myra hemma. Hoppas på fortsatt soligt för då är allt alltid lite lättare.

09 april 2009

Påsken!

Eftersom det är påsk och jag är kristen så kanske det vore lämpligt att jag nämner något om denna påskhögtid som vi nu alla snart ska fira.

Påsken handlar ju trots allt inte bara om påskägg och godis.

Påskveckan inleddes i söndags då den så kallade palmsöndagen inträffade. Det var dagen då Jesus red in i Jerusalem på en åsna. Jerusalem var en stad som Jesus helst höll sig borta från eftersom de lärda judarna, prästerna, letade efter anledningar att döda honom. Nu planerade han att fira påskhögtiden där. Pesach, det osyrade brödets högtid, som firas av judarna som minne av uttåget ur Egypten. Då var det Mose som var profet och ledde sitt folk tillbaka till det heliga landet. Nu är det Jesus som rider in i Jerusalem och välkomnas som kung. Människorna står längst med vägen och jublar och lägger palmblad och sina mantlar framför honom där han går.

Det är efter det här som allt händer. Jesus vistas i Jerusalem. Han predikar för människorna, han förutsäger sin död och han rensar templet.

På torsdagen samlar han sina lärjungar till påskmåltiden. Den måltid som vi kallar den sista måltiden eller av vissa för nattvarden. Under påskmåltiden fortsätter Jesus att undervisa sina lärjungar. Han undervisar de bland annat om hur sakramentet, nattvarden, ska delas ut. Sakramentet är som minne av Honom. Han som genom det Han senare gör är möjligheten för oss att återvända hem till vår Fader i himlen. Genom att Han dör så tar Han på sig våra synder och våra prövningar. Detta gör Han för att vi under vårt jordeliv ska veta att genom att vi erkänner Honom som Kristus så bär Han våra bördor och hjälper oss igenom det som är svårt. Detta betyder inte att saker är lätta men vi kan få tröst.

En av mina favorithändelser inträffar under denna måltid. Kristus tvättar sina lärjungars fötter. Enligt judisk sed på den tiden så tvättade tjänarna gästernas fötter när de kom på besök. Detta för att de gick i sandaler och fötterna blev dammiga. Jag tror inte att det ligger någon annan mening i detta. Men när Kristus, som är sänd av Gud böjer sig ner och tvättar sina lärjungars fötter så blir det lite underligt och något stort. Varför gör han detta? Jo, det är en kärleksförklaring och ännu ett sätt att visa oss hur vi ska vara mot varandra. Vi ska tjäna alla människor oavsett vem det är.

Efter att de ätit mat tillsammans går de till Getsemane. En trädgård. Där lämnar Han sina lärjungar medan Han går undan och ber till sin Fader. Han ber om hjälp att klara av det Han snart ska genomlida. Han ber till och med att få slippa men säger även att om det är Faderns vilja så ska Han göra det. Och det Han framför allt gör där är att han lider. Han lider för våra synder. Han känner varje sak som alla människor på jorden under hela jordens historia kommer att göra och känna. De synder och de prövningar som människorna kommer att gå igenom tar han på sig. Det står att han blöder ur varje por så ångestladdat är det Han går igenom i denna stund. Det Han gör där är en av de största kärleksförklaringar som någonsin har gjorts. Han visar sin kärlek till sin Fader och till varje människa någonsin. Det som kommer senare kommer att vara smärtsamt av fysisk karaktär men det Han genomlider i Getsemane är smärta på andlig, själslig nivå.

I Getsemane blir Jesus tillfångatagen av de romerska soldaterna och översteprästerna. Judas Iskariot ger Honom den kända "dödskyssen". Han förs till översteprästerna som förhör Honom hela natten. De gör allt för att finna fel i det Han har gjort under sin mission. Eftersom de inte har makt att fastställa en dödsdom så tar de Kristus till de romare som fick lov att döma till döden. Pilatus och Herodes. (nu är det fredag morgon) Pilatus fann inget fel i vad Jesus hade gjort och skickade de till herodes som skickade tillbaka till pilatus. Ingen av dem ville döma Honom till döden. Det slutar med att Pilatus är den som får avsluta dramat. Han gör som man ska enligt judisk sed denna tid på året. På påsken friger man en fånge. Så Pilatus hämtar Barabbas. En mördare. Pilatus frågar: "Vill ni att jag skall frige judarnas konung åt er?" och folket svarar "Inte honom, utan Barabbas". Barabbas släpps och Jesus tas som fånge.

Det som sedan händer denna dag som vi kallar för långfredagen är att Jesus blir hånad och piskad. De sätter på Honom en törnekrona och en röd mantel. När de tycker att de plågat Honom tillräckligt får Han bära sitt "kors" eller pålen hela vägen upp till Golgata. Golgata är den plats där alla som dömts till döden blir korsfästa. Jag kan inte ens föreställa mig hur trött Jesus är nu. Han har varit vaken i två dygn nu och har dessutom blivit piskad. När de kommer upp på Golgata korsfästs Han tillsammans med andra som fått samma dom som Honom. Där på korset dör Jesus Krisus en plågsam död.

Jesus begravs i en grotta. Man rullar för en stor tung sten framför ingången så att det inte ska finnas någon som helst chans för någon att hämta kroppen.

På lördagen händer inte mer än att vi kan anta att Hans anhöriga, Hans lärjungar och Hans efterföljare sörjer sin kung.

Däremot på söndagen händer desto mer: Maria från Magdala går till graven för att då på sedvanligt sätt tvätta den döde. Eftersom Jesus dog på sabbaten kunde detta inte göras direkt. Han lindades bara. När Maria från Magdala kommer fram till graven ser hon att stenen är undanrullad och att graven är tom. Hon blir förskräckt och springer genast för att meddela detta till de andra. Petrus och Johannes springer dit och ser samma syn som mötte Maria från Magdala. Då förstår de att de Kristus talat om har hänt. Han har uppstått. Lärjungarna återvänder hem men Maria från Magdala stannar kvar och sörjer vid graven. Hon sörjer att någon tagit kroppen därifrån. Medan hon står där visar sig Kristus för henne och säger att Han lever och ber henne gå och berätta det för de andra. Vilket hon gör.

Det är detta vi firar på påsken. Vi firar Kristus död och uppståndelse. Vi gläds för att Han var villig att göra detta hemska för vår skull. Det var ingen som tvingade Honom men han gjorde det för att Hans Fader hade bett Honom och för att Han visste att det var nödvändigt för att vi, alla människor, ska kunna göra samma sak som Honom. Återvända hem till vår Fader.

Så under denna påskhögtid minns jag detta medan jag mumsar på mitt godis ur det påskägg som jag hoppas att jag får.

7.45...det ni!

Jag tror inte på det själv men det är sant...

I dag gick jag upp tidigt. 7.45 stod jag i duschen och 8.15 var Myran och jag utanför dörren.

Det är det där mötets förtjänst. Mötet på arbetsförmedlingen. Det fick mig att göra det som inte händer allt för ofta.

Nu sitter jag här vid datorn och uppdaterar mig. Vad har hänt i världen? Vad har folk skrivit som status på Facebook och vem har skrivit något nytt på bloggen? Det är så jag påbörjar varje dag. Men nu är jag klar med det. Dags för något mer vettigt. Jag har att välja mellan att tag i disken eller att pyssla. Gissa vad det blir?

08 april 2009

Och så blev det höst...

07 april 2009

Jag är mycket mycket ARG!

Vill bara tala om att om man är arbetslös så har man ingen som helst rätt att bestämma över sitt liv. Nä, för det gör arbetsförmedlingen och A-kassan.

I dag fick jag en kallelse till ett möte på arbetsförmedlingen. Inget ovanligt och egentligen och inget att reagera över. Men när mötet är på torsdag, om två dagar, då blir faktiskt en liten jag irriterad. Två dagars varsel och dessutom är det påsk.

När jag pratar med en person där så får jag snällt men bestämt veta att när man är arbetslös, eller arbetssökande som det så fint heter, så ska man vara tillgänglig om man så blir kallad med en timmes varsel. Och har man planerat något annat så kan man välja att göra det men då blir man utan a-kassa den dagen och fram tills att man återanmäler sig på arbetsförmedlingen. Jag svarade att om det är en arbetsgivare som ringer och kallar till intervju då kan jag förstå det men inte riktigt när det är arbetsförmedligen men det höll hon inte alls med om. När jag sa att jag ska ha min dotter hemma den dagen och att det nu är aningen kort varsel att säga att hon ska vara där i alla fall eftersom det ju är skärtorsdag och jag vet att de har färre personal inne, ja då fnös hon. Tanten fnös åt mig i telefon. Jag ska minsann tydligen veta i förväg att jag kommer att behöva omsorg just den dagen. Det finns ingen regel att jag måste ha min dotter på dagis utan regeln är att jag ska ha omsorg planerad för mitt barn den dagen då jag blir kallad till intervju eller börjar jobba. Det har jag!

Så alltså ska jag på möte på arbetsförmedlingen på torsdag kl 9.00-9.50 för en arbetslös person har ingen som helst rätt att planera sitt liv. Man ska sitta hemma och vänta på kallelser och telefonsamtal.

Häromveckan läste jag i tidningen att arbetslösa inte får lov att blogga. Att blogga tar för mycket av tiden som ska gå till att söka jobb. Så ja, de har tydligen rätt att totalt bestämma vad jag ska göra under min dag. Det enda jag ska göra är att söka jobb sen att det inte finns några jobb att söka det spelar antagligen ingen roll utan jag ska sitta vid datorn och trycka uppdatera på arbetsförmedlingens sida hela dagen utifall att något nytt har dykt upp. Detta även fast jag vet att det inte dyker upp några nya arbeten under dagens lopp.

Översitteri är det värsta jag vet!

04 april 2009

Nu är det våååår!!

Jag känner vårskriket bubbla inom mig för nu är väl våren här på riktigt??!!

Mikael och jag har just varit på en promenad i vårsolen. Gått runt och tittat på hur det ser ut i områdena omkring där vi bor och vi konstaterar att vi bor på landet.

På andra sidan nästetvägen finns det en jättesstor hage med långhåriga kossor och en liten hade med hästar. Längst med hagen går en stig som leder in i skogen där man går förbi en fantastisk grillplats. Där man kan grilla över öppen eld. Mycket trevligt.

När vi kommer hem igen så står en bunt grannar utanför och städar sina entrér. Så där som man gör när solen visar sig på en lördag i början av våren.

Mycket mycket mysigt.

03 april 2009

Tidsoptimism!

Ojojoj! Det här med tid alltså...

Alla har vi olika förhållande till det här med tid. Det verkar som ingen ser på detta på samma sätt.

Om jag säger att jag kommer om en stund så brukar jag mena att jag kommer om sisådär tjugo minuter. Säger jag att jag kommer strax så måste ju det betyda att det är kortare tid än en stund. Sen har vi det här med när man säger att jag kommer med en gång. Då är det väl ändå så att så fort man har lagt på luren så är man ut genom dörren?! Så ser jag på saken.

Sen har vi de som tycker att en stund är allt från tjugo minuter till 1½ timme. Tjena! Hur tänker man då undrar jag? Ja, jag förstår det faktiskt inte alls.

Och det här med vilken tid man kommer när man bjudit in till middag? Enligt mig kommer man på den utsatta tiden. Absolut max en kvart försent. Men jag känner de som anser att det är då man ställer sig och börjar laga maten och så droppar gästerna in efter hand. Det ska tydligen vara mysigt. Som ni förstår är inte jag av den åsikten alls. Man kommer den tiden som är sagt och då ska maten helst vara klar att ätas.

Också har vi tidsoptimisterna. De som planerar sin dag som om dygnet har 48 timmar. Jag kan säkert hinna med att gå på stan ett par timmar, sen hem och duscha och välja vad av det jag har köpt som jag ska ha på mig, prata med en vän i telefon någon timme, sminka mig och sen ta spårvagnen dit jag ska. Detta påbörjas när klockan är fyra på eftermiddagen och middagen man ska på är klockan sju. Ja, jag förstår då ingenting.

Varför skriver jag om detta?

Jo, middagen är klar. Mannen har inte dykt upp från jobbet än och gästerna verkar lida av tidsoptimism så istället för att äta middag före bion så blir det att vi äter efteråt. Helt okej med mig men varför har jag stressat för att bli klar? Det får någon annan svara på....

Moster Isa och Stella



Satt och tittade genom lite foton och fastnade för de här två. De är från lördagen då vi flyttade in i huset.

Isa och Stella sitter och sjunger. Stella har sin älskade Barnkammarbok i knät. Utan den kan hon inte sjunga för då kan hon ju inte texten på sången.

Visst ser man glädjen i sjungandet hos dem båda. Min syster har en fantastisk sångröst och jag tycker om att lyssna på henne när hon sjunger. Men jag älskar att lyssna på när hon sjunger tillsammans med min myra.

Stella älskar att sjunga och mamman har ju ingen som helst sångröst så då är det ju toppen att mostern kan.

Cheesecake! Mums!

Jag har bakat cheesecake idag!! Jag har gjort den en gång förut och den är helt fantastisk!

Jag kommer från en familj där man älskar ostkaka fast polsk sådan inte den typen som man köper på ICA. I och för sig gillar jag den typen också men det är ingen riktig ostkaka enligt hur jag ser på det hela.

Den ostkakan som vi äter hemma är det min faster som gör. Ingen annan kan göra den som henne. Ingen annan har ens försökt förrän min syster gav sig på det härom året och jag måste säga att hon lyckades bra men ändå inte riktigt som min fasters. Många har lovordat den och lika många har bett om receptet. Men receptet det behålls inom familjen. Det får ingen annan ta del av. Vill man äta en så god ostkaka får man helt enkelt bjuda in sig själv på kalas eller jul hemma hos fastern, så är det med det.

Men tillbaka till den jag har bakat idag. Det är en så kallad N.Y Cheesecake och den är det nästbästa jag har ätit. Eftersom jag inte vågar mig på att baka fasters ostkaka så får jag hålla till godo med denna och jag är inte ledsen för det. Onej, jag njuter!

Ostkaka har på något sätt blivit min variant av "comfort food". Är jag sjuk, ledsen eller har opererat bort blindtarmen så är det ostkaka jag vill ha. Då blir det den från affären. Jag kan inte få ner något annat. Det funkar alltid när det känns jobbigt i livet.

Så ikväll ska jag äta cheesecake! Mums!

P.S 1: Faster! Jag vet att du inte tycker om att bli kallad för faster men nu är det ju så att du faktiskt är min faster.

P.S 2: Bara som påpekande, jag mår helt okej idag råkar bara vara sugen på ostkaka.

02 april 2009

Vårblommor och klädvikning

Jag tror faktiskt att det kan vara så att det börjar våras. Igår var det kanonfint väder och idag har det varit ganska okej.

Efter att jag hämtat Stella på dagis åkte vi till Plantagen för att köpa lite blommor. Det är så skönt att ha en dotter som är shoppinggalen för vilken affär man än tar med henne till så är hon nöjd. Väl där tog hon hand om korgen och spatserade runt med den och letade efter påskliljor som jag hade sagt att vi skulle ha. Och lite lillgammalt säger hon: Säg till om du hittar något annat du vill ha så kommer jag med korgen och lägger i det. Okej mamma. Så där gick vi och strosade runt. Stundvis tillsammans, stundvis var för sig.
Vi var där ganska länge. Stella tittade på allt som fanns i hela butiken och jag gick och drömde om saker som jag skulle vilja ha men som var onödigt dyra. Hur som helst kom vi därifrån med lagom många blommor.

När vi kom hem ville myran vila framför en film och jag gick ut och planterade för fullt. Det blev väldigt fint. Så nu har jag fyllt min fina vita kruka med påskliljor och pensér. Mycket fint måste jag säga. Dessutom sopade jag bort allt grus framför vår ingång så det måste betyda att det är vår.

Nu har Stella bestämt sig för att hon ska duscha. Hon gör det titt som tätt. Under tiden som hon gör det tror jag att jag tar och passar på att vika alla mina kläder nu när Mikael har fixat ordning i klädkammaren. Har redan hunnit vika alla Stellas kläder idag.

Ja, man kan säga att jag är produktiv. Sen ska det sorteras burkar i köket. Tjoho, vad jag har det livat!!

01 april 2009

Dagens trots...

Ja vad ska man säga mer än att man blir lätt galen.

Hämtningsgnället har återkommit. Det innebär att när man hämtar på dagis då gnälls det alltid om något och myran gråter så hon nästan tappar andan. Själv försöker jag hålla god min för jag vet att det släpper så fort man satt sig i bilen. Så jag pratar med lugn röst och låter henne inte komma undan med sina små trick som hon försöker med.

Men mamma jag ville ju gå ut och leka med de andra barnen.
Men det går inte gumman för du har slutat nu.
Men jag VIIIIIL ju.
Jag förstår det.
Jag vill också gå ut och leka när man inte ska gå ut egentligen (hon har glömt att de visst går ut på eftermiddagen så fort vädret tillåter)
Mmm...men på fredag kanske du hinner det.
Men jag vill NUUUUU....

...och så fortsätter det i ungefär en kvart.

Nu har vi varit hemma en stund och allt är lugnt och toppen igen. Vi har hunnit med en bullfika på altanen i den varma solen och nu vilar med film medan jag plockar ordning lite.