29 oktober 2009

Ettårig bröllopsdag!!

Idag är det ett år sedan vi gifte oss. Det var lika underbart höstväder då som idag. Hög luft, sol och lagom kyligt.

Vissa säger att det första året som gifta är det jobbigaste för då ska man lära sig varandras egenheter och lära sig leva med dem. Jag håller inte med om det alls. Jag tycker att det att man har saker att lära sig om varandra gör allt lite mer intressant.

Vårt första år har varit hur bra som helst och ganska händelserikt.

Jag har lärt mig att Mikael är en händig man som kan ta tag i nästan vad som helst och han tycker att det är roligt. Han är inte rädd för hårt arbete. Han kan laga mat och ser när det behöver städas. Han inte bara ser att det behöver göras utan gör det också! Han vattnar blommorna mycket oftare än mig för jag glömmer bort att de vill ha vatten. Det gör inte han. Han är kärleksfull och har tagit hand om mig ypperligt nu när jag varit gravid och sängliggande. Han cyklar till jobbet varje dag så att jag kan ha bilen vilket jag är väldigt glad för. Han får med sig allt på inköpslistan när han åker iväg och handlar. Det ni! Han har tålamod som inte är av denna värld och han blir aldrig arg. Jag tror inte han har blivit arg på mig en enda gång, som jag vet, under det här året. Han fixar saker här hemma som jag inte kan göra utan att jag behöver be honom om det. Plötsligt en dag är det gjort. Det gillar jag. Han leker massor med Stella och tramsar med henne vilket hon älskar.

I år har vi hunnit med att köpa ett hus. Radhus. Vi älskar vårt lilla hem. Och vi har blivit gravida. Det är inte illa på ett år tycker jag!

Det finns hur mycket som helst jag kan skriva om mannen som jag har gift mig med men det blir så väldigt långt då.

Han är den bästa som finns. Män som honom växer inte på träd det är ett som är säkert. Jag har efter mycket övervägande under detta år bestämt mig för att behålla honom. Varför? För att jag älskar honom förstås!

***
It's our one year anniversary today. The weather is as nice as on our wedding day. Real autumn weather - sunny and cold.
Some people say that the first year as married is the hardest one cause that's when you really get to know the other person. I don't agree. It makes it more interesting. Our first year has been great.
I've learned that my husband is very handy. He can do pretty much anything and likes it. He can cook and he sees when it's time to clean. He doesn't only see it, he does it too. He waters the plants much more often than me. I forget. He has lovingly taken care of me during the pregnancy. No complaints. He takes the bike to work everyday so that I can have the car. He never forgets to buy anything on the grocery list. His patience remarkable and he never gets angry. I don't think he's been angry at me ones during this year. Not that recall. And he plays a lot with Stella and she loves it.
We've managed to buy a house this year and get pregnant. That's pretty good I think.
My husband is the best! I've decided to keep him. Why? Because I love him.

28 oktober 2009

Pulvermjölk, en räddare i nöden!

Kylskåpet ekar. Inget att göra middag på för vi (läs Mikael) har inte hunnit att handla. Så blir det ju ibland.

Så kom jag plötsligt på jag ju alltid har pulvermjölk hemma för att till mat kan man lika gärna använda det som vanlig mjölk. Det är billigare och man känner ingen skillnad i smak.

Hipp så står Stella och jag och fixar med pannkakor. Japp, jag hade ägg hemma. Det var ungefär det enda. I vår familj äter vi väldigt sällan pannkakor till middag för den här mamman verkligen avskyr att stå och flippa men nöden har ingen lag. Stella hade hand om vispandet och ihällandet av ingredienser. Jag rev äpple att ha i smeten.

När smeten var klar övergick Stella till att leka häst och hoppa från tredje trappsteget i trappan och jag fick stå och flippa ensam.

Det blev middag och jag kände mig riktigt nöjd och Stella var hur glad som helst. Pannkakor är ju det bästa som finns.

Fläckar på kläder = farligt

Har just suttit och läst lite på familjeliv. Det är alltid lika underhållande och ibland upprörande. Det är verkligen intressant vad folk har för åsikter om hur man uppfostrar barn och vad de ser som viktigt i deras vardag med barnen.

Idag läste jag en tråd (alltså någon som ställt en fråga som sen andra svarar på) om fläckar och hål på barns kläder. Om hur det är ett stort problem att barnen får fläckar på sina kläder på dagis som sedan inte går att få bort. Och att detta resluterar i att de får slänga kläderna. Frågan i tråden var om andra anser det okej om barnen har någon fläck på sina kläder eller litet hål nånstans. Frågan gällde bara det de har på sig på dagis.

Det var mycket spännande att läsa svaren faktiskt. Majoriteten svarade att de absolut inte skulle släppa iväg sitt barn med minsta lilla fläck eller hål på kläderna. Så om barnet får en fläck på ett plagg första gången så slänger mamman kläderna sen.

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta åt resonemanget. Det viktiga är ju att kläderna är tvättade och självklart att de inte ser sunkiga ut. Jag vill inte att min myra ska gå och se sunkig ut men man kan ju inte slänga kläder för att de har en enstaka fläck. Och hål, beroende på vart de sitter, kan man ju faktiskt sy ihop.

Tankesättet visar ju bara på hur vårt samhälle har blivit. Vi konsumerar massor och det har blivit det viktigaste. Att ta hand om de saker man köper är inte längre något som prioriteras utan man kan ju alltid köpa nytt. Visst det kan man ju men hur miljövänligt är det? Sen kan man ju undra hur mycket pengar folk egentligen har. Kläder är ju dyra!

Jag vill att lilltjejen ska vara fin och ren. Det är viktigt men det hela ska inte gå till överdrift. Barn smutsar ner sig och det är viktigt att de känner sig helt fria i sin lek. Blir det en fläck får man ta hand om den och går den inte bort får hon ha de kläderna som lekkläder sen. Jag tar ju inte på henne just den tröjan om vi ska på kalas eller så men jag slänger den inte. Om det inte är så att den faktiskt är helt förstörd och det har inte hänt hittills.

Så efter att ha läst denna tråd så får jag helt enkelt inse att jag är en dålig mamma för mitt barn får ha kläder med fläckar på sig.

27 oktober 2009

Sista veckan

Denna veckan är det Mikaels sista veckan på jobbet. Sen är han arbetslös.

Vi har vetat om detta sen före semestern och nu är det nära. Det känns som det var väldigt länge sedan han fick det beskedet men så går ju tiden väldigt väldigt långsamt i min värld nu för tiden. Att hitta ett nytt jobb är inte det lättaste. Han har sökt en hel del och varit på några intervjuer men sånt där tar ju tid. Det vet man.

Samtidigt som det känns jobbigt eftersom ekonomin blir väldigt ansträngd så känner vi att det är ett ganska passande tillfälle för honom att vara hemma. Jag blir ju inte rörligare direkt och det finns en hel del saker som vi vill ha klara innan bebisen kommer. Så vi tar det lugnt och försöker att inte oroa oss allt för mycket.

Självklart ska han fortsätta söka jobb och börja jobba så fort han får något men jag tycker det ska bli skönt att ha honom hemma en stund.
***
Mikael found out before the summer vacation that he will be out of a job in October. This is his last week and after that he'll be unemployed.
It will be hard for us with him not working at the same time as we feel that this is the best time to be out of a job. I need help here at home and we have things we want to do before the baby comes.
He will continue looking for a job and we will try to not worry during that time.

26 oktober 2009

En låååång dag...

Dagar som idag är trista. Vädret ute är regnigt och disigt och vi har inget planerat mest för att jag inte kan ta mig någonstans.

Stella har varit hemma eftersom det är måndag.

Detta har hänt under dagen:

*Stella har tittat på Bolibompa och mamman har sovit
*Vi har plockat ordning i vardagsrummet och plockat ur diskmaskinen
*Stella har diskat i två timmar
*Mamman har legat på soffan och läst tidningar
*Stella har lekt med sin teservis och mamman har fortsatt att läsa tidningar
*Stella har tittat på Bolibompa och mamman har fixat middag
*Mamman och Stella har haft en mysig stund i soffan tillsammans och tittat i fotoalbum
*Mamman har nattat Stella
*Nu ligger Stella i sängen och sjunger och mamman bloggar

En ganska så händelsefattig dag kan man säga. Det mest spännande som hänt var att jag fick en sån där föräldratidning gratis i brevlådan. Reklam förstås men den sysselsatte mig under ganska lång tid.

Snart kommer mannen hem tror jag. Han skulle jobba lite längre idag.
***
It's been a long day. One of those that don't seem to ever end. Boring weather and I can't go anywhere so Stella and I have been stuck in here.
Nothing fun has happened at all. We cleaned the livingroom and the kitchen together and that's about it. I sat on the couch for hours reading magazines while Stella played.
Not a very exciting day at all.

23 oktober 2009

Bruten rygg...

Ojoj, jag tog just död på mig själv och klockan är inte ens 12.00. Inte bra alls.

Idag ska det lekas med kompisar och jag plockade undan lite i myrans rum. Det var inte direkt stökigt men det blir ju alltid att det ligger lite saker framme. Så jag tänkte: detta kan jag klara innan alla kommer. Haha, trodde jag. Inte en chans. Jag tror jag bröt ryggen.

Men men, livet är hårt och jag har saker att göra så det är bara att ta tag i nästa sak och hoppas på att värktabletterna gör sitt jobb.

***
I just killed myself and it's not even noon. Not good at all.

Stellas friends are coming over to play and I just wanted to pick up some toys from the floor in her room. I thought I could manage that atleast but no, I broke my back.

But life is a struggle and I need to keep going so I hope the painkillers will do it's magic.

22 oktober 2009

Här är hon!

Lilla söta underbara Emmy! Man kan inte få nog av henne.



***
Little Emmy! My niece.

19 oktober 2009

Äpplen igen!

Kvällens familjeaktivitet var att ta tag i att skära äpplen.

Mikael skalade äpplena, mamman skivade och Stella lade skivorna i påsar för infrysning. Det gick väldigt smidigt och vi hade mycket trevligt. När en hel massa påsar var fyllda med äpplen skivade vi ett par stycken för torkning och Stella trädde på skivorna på ett snöre som nu hänger i köket.

När skivorna var skivade kom Stella på idéen om att vi skulle göra ljuslyktor också. Så då gjorde vi det och fikade äppelpaj i skenet av levande ljus.

En mycket perfekt och lyckad familjekväll.


Skivande och packande
Mikael skalar
Så här glad är man när man
grejar med äpplen.

Det gäller att vara fokuserad.Titt-ut
Iiiiihhhh....
Äpplen på rad för torkning.
Och de fina ljuslyktorna...


Det att Stella har en tröja med äpplen på var något som mamman inte alls tänkte på men visst blev det fint.
***
It was time to take care of all our apples so I decided that our family activity tonight would be cutting apples and putting in bags for freezing. Mikael peeled, I cut and Stella put them in bags. We also cut some for drying and hung them in the kitchen. Stella wanted to make candle holders too so we did that and ate some apple pie in the light of the candles. A perfect family evening.

18 oktober 2009

Äppelpaj

Att ha en stor pappkasse full med goda äpplen hemma är himmelskt! Ännu bättre blir det om äpplena blir till en god paj.

Nu börjar det lukta gott om kanelen här. Paj om en stund!

***
To have a huge paper bag full of apples is heavenly. It's even better if the apples are made into a pie.

En dag för eftertanke

Söndag är en bra dag. Det är dag för att ta det lugnt. En dag för eftertanke.

Jag älskar verkligen söndagarna. Det gör jag av många olika anledningar.

På söndag går vi till kyrkan. Varje vecka. Där träffar vi våra vänner, vi pratar men framför allt går vi på lektioner så som söndagsskolan. Vi lyssnar till tal förberedda av andra medlemmar och tar del av deras tankar om olika saker. Vissa söndagar får man höra fantastiska saker som är precis det man behövde höra och ibland är det helt enkelt ett tal som man lyssnar på. Söndag är en dag då jag fylls på av andlighet.

Söndag är den dagen i veckan då det för mig är den enda dagen som egentligen har ett bestämt mål. Jag jobbar ju inte så mitt liv är för tillfället inte fyllt av dagliga rutiner på samma sätt som när man jobbar. Jag ser alltid fram emot söndagen kanske just av den anledningen att det är en dag som är förplanerad.

På söndagar gör vi inget annat än går till kyrkan. Med det menar jag att vi jobbar inte, vi städar inte, vi går inte på restaurang, vi går inte på bio eller handlar. Söndag är en dag till vila och en dag då vi helt lägger vardagen åt sidan. Vi ägnar oss åt varandra. Äter finmiddag tillsammans och umgås med familj och vänner.

Söndag är den dag då jag laddar för veckan som kommer. Jag funderar på vad jag vill göra under veckan som kommer. Vad vill jag prioritera och är jag laddad nog för att klara av det jag vill ha gjort. Dagens lugn gör att batterierna laddas och måndagen blir en dag att se fram emot.

Idag har det varit en mycket lugn söndag. Jag orkade inte vara i kyrkan alla timmarna utan var bara där sista timmen. Det kändes bra att i alla fall vara där en stund. Sen jag kom hem har jag suttit i soffan och lyssnat på lugn musik och funderat över veckan som gått. Jag har skrivit i min dagbok och samlat lite tankar som svävat runt där i ett virrvarr. Det känns bra tycker jag.

Söndag är den bästa dagen i veckan. Så är det bara...

***
I love Sundays! It's a day of rest and a day for reflection. I love Sundays for many reasons.

We go to church every Sunday. We meet friends, listen to talks about various topics from other members. Some Sundays I get to hear exactly what I needed and sometimes it's just nice talks. Sunday is a day of spirituality.

We don't do anything else than go to church on Sundays. We don't work, we don't shop, we don't go to restaurants, we don't clean or go to the movies. It's a day for rest and being with family. We eat a nice dinner together and spend time with family and friends at home.

Sunday is also the day that I charge for the coming week. I plan my week and I spend time thinking about what I find more important to spend my time doing. Doing this makes Monday a day to look forward to.

Sunday is the best day of the week.

17 oktober 2009

En produktiv dag!

Ojojoj! Idag har vi fått gjort en hel massa saker och jag är så nöjd.

Dagen började med att jag åkte och hämtade min snälla mamma. Hon tycker inte om att köra genom stan nämligen. Anledningen till att jag hämtade henne var för att hon skulle hjälpa mig med att städa huset eftersom jag inte riktigt klarar det för tillfället. Lite jobbigt för en person som mig som helst dammsuger tre gånger i veckan vilket det inte blivit mycket med det senaste.

När mamma var hämtad hade Mikael fixat med lite återvinning och sånt under tiden som jag var borta och vi lämnade min mamma i huset (hon städar helst själv) och åkte för att leta lampa till köket. En lysrörslamap av finarre sort var vi ute efter. Vi var i tre affärer och hittade faktiskt en lampa som är perfekt för vårt kök. Sånt gör mig glad!

Vi var även inne på Babyproffsen och hämtade en babybox som de delar ut till förstagångsföräldrar. Jag anmälde Mikael för denna box och nu hämtade vi ut den. Lite prover på blöjor, en papperskorg för blöjor och en hel del reklam.

När vi kom hem hade min mamma städat hela huset och stod och lagade mat till oss. Mina golv skiner, min mage är mätt och jag är lycklig. Helt underbart!

Men det räcker inte med det.

När vi hade ätit så satte Mikael upp lampan i köket. Den passar verkligen perfekt! Och när han var klar med det så grejade vi klart Stellas rum som vi röjde härom veckan. Nu satte vi upp tavlor och gardinstänger. Så nu saknas bara gardinerna.

Ni förstår nog hur nöjd jag är. Massor med saker att stryka på att göra listan.

16 oktober 2009

Sömnlöshet och projektidéer

Nätterna börjar bli jobbiga nu. Jag sover inte alls bra.

Anledningen brukar ju vara att man är så otymplig och det inte finns något bekvämt sätt att ligga på men det handlar det inte om i det här fallet. Nä jag tycker jag fortfarande kan hitta bekväma sovställningar. Problemet är att oavsett om jag står, går, sitter eller ligger ner så har jag fasansfullt ont. Och självklart har jag ondast på kvällarna och nätterna eftersom jag har varit igång, om än så lite, under dagen. Så även om jag ligger helt stilla så gör det ont och det håller mig vaken. Somnar jag så vaknar jag av att det gör ont om jag rör mig minsta lilla. Mycket, mycket jobbigt.

Jag har ju tur som kan vila på dagarna och det är jag väldigt tacksam för. Men på dagarna kommer rastlösheten och tristessen ikapp mig ganska snabbt. Det finns så mycket att göra i huset men inget som jag orkar göra själv. Det är mycket frustrerande. Idag har jag legat här i min säng och försökt komma på projekt som jag kan ta tag i helt själv. Det enda jag kan komma fram till är syprojekt för då är man relativt stilla i alla fall. Så nu behöver jag göra några små inköp och sen kan jag sätta igång.

Och nu medan jag sitter här och skriver så kom jag på ett projekt till som jag till och med skulle kunna greja med sittandes i sängen. Jippi!

Livet är så bra när man bara sätter på hjärnan lite då och då och använder de få hjärnceller man har.

***
Nights are getting bad now. I can't sleep. It's too painful. I can feel the pain even in my sleep. I can't move so I wake up every move I make.

I am blessed with being able to rest during the day but the restlessness and boredom hit me then instead. There's so much I could do around the house and nothing I can manage on my own. Very frustrating. So I have been trying to think of things I can do and all I can think of is sewing projects. So all I need to do now is buy some things that I don't have and get going.

14 oktober 2009

Sluta hicka!

Sluuuuta hicka är något man får höra från mig flera gånger om dagen.

Uffe hickar titt som tätt och mest hela tiden. Det är väldigt mysigt att känna att det händer saker inne i magen. Sparkarna är inte så farligt hårda. Det är bara mysigt. Men hickandet, det gör mig tokig, nästan galen.

Hickandet pågår under långa stunder. Magen hoppar och det kittlas. Ibland hickas det uppe i magen och ibland nere. Ibland först uppe och sen nere.

Sånt är livet med en liten krabat i magen. Man får stå ut med mycket helt klart.

***
Stop with the hickups is something I say many times a day.

This baby is a hickup baby. It's very nice to feel the baby kicking and moving around but the hickups make me crazy.

The hickups go on and on. The belly jumps up and down and it tickles.

En mysdag

Idag är myran hemma. Det brukar hon inte vara på onsdagar men idag kändes det som det kunde behövas.

Hennes pappa och flickvän fick en bebis igår så myran har blivit storasyster. Väldigt spännande men också ganska jobbigt visade det sig. Igår när hon hade varit och hälsat på den lilla var hon helt slut.

Så idag har vi en mysdag tillsammans. Än så länge har vi legat i mammans säng och tittat på Bolibompa. Det var mysigt. Nu leker myran för fullt.

Mamman har satt igång en köttgryta så att vi har middag ikväll. Lika bra att göra det nu när jag inte har för ont i bäckenet. Och sen ska vi iväg och shoppa och leka med kompisar och då kommer jag ju vara helt slut när vi kommer hem. Det gäller att ha framförhållning.

Ikväll när mannen kommer hem ska vi sätta upp lampor i köksfönstret. Det ser jag fram emot. Det behövs ljus nu när höstmörkret börjar ta över.

Ja och så är det Grey's ikväll.

***
Stella is home today. She's usually not home from kindergarden on Wednesday but I felt she needed to be home today.

Her dads baby was born yesterday so Stella is a big sister now. Very exciting for her but also exhausting. She went to visit at the hospital yesterday.

So she is home today taking it easy wtih me. We are sitting in my bed right now watching cartoons. Very cosy! We will go shopping later and we have a play date planned for this afternoon.

I have dinner on the stove for tonight. Better to do it now when I am not in as much pain as I will be later today.

Mikael is putting up lamps in the kitchen window later and I am looking forward to that. Sure need it now when it's getting darker.

And also, it's Grey's tonigt.

12 oktober 2009

Bokstäver

Stella har länge varit väldigt intresserad av att lära sig bokstäver och kan hela alfabetet. Det senaste har det även varit väldigt spännande att faktiskt skriva ord.

Hon har blivit riktigt bra på att höra vilken bokstav som är nästa i ett ord när man ljudar för henne.

Idag ville hon skriva "brev" till sin pappa så vi tog fram ett papper och fyllde det med ord som hon ville skriva. Detta är hur det blev.



För er som tycker det är svårt att se vad hon har skrivit så står det: Stella, ost, apa, Ryssland (som är hennes katt), ko, lampa, engelska, pappa, Mikael och Jojo.

09 oktober 2009

Motion

Efter middagen ikväll var det tydligen dags för språngmarch. I alla fall ansåg Stella det. Det skulle tränas inför Göteborgsvarvet.

Mikael hängde på och de sprang runt, runt, runt. Hur många varv som helst. Stundvis var de indianer också. Båda skulle förmodligen ha kunnat springa hur länge som helst om det inte hade varit för att mamman tyckte att det var dags att varva ner för natten.

Visst är det bra när man kan roa sig utan några som helst dyra hjälpmedel!

Höstäpplen

I onsdags var Mikaels mamma här och gjorde äppelmos.

Vårt fina äppelträd har hur mycket frukt som helst. Massor med goda syrliga röda äpplen. De smakar precis som de ska.

Äppelmoset blev väldigt gott.




***

Mikaels mom came over the other day and made some applesauce!

Note to self..

Möblera inte om ett barnrum när du har foglossningar.

Resultat: kan inte ta mig ur sängen och mannen måste komma hem från jobbet för att rädda mig.

En Emmy!

Jag har blivit moster till en liten Emmy (091008). Lilla Emmy är 51 cm lång och väger 3500 g.

Enligt mamman är hon världens sötaste bebis. Hon har mörkt hår på sitt lilla huvud och enligt pappan har hon tio fingrar och tio tår.

Välkommen till jorden lilla Emmy. Längtar efter att få träffa dig.

***
I'm an aunt! Little Emmy was born today.

Her mom tells me she is the cutest baby ever.

Welcome Emmy! I look forward to meeting you.

08 oktober 2009

Kan inte sova...

Det var länge sedan detta hände sist. Att jag ligger i sängen och inte kan somna. Jag har blivit väldigt bra på att sova.

Bebisen har hicka vilket är en aning störande när man försöker varva ner för lite sömn.

I mitt huvud finns en massa osorterade tankar.

  • Hur ska jag göra för att få Stellas rum organiserat men samtidigt fint?
  • När ska jag ta fram bebiskläderna och tvätta dom?
  • Undra om jag har hårfärg hemma eller om jag måste köpa?
  • Grymt att vi hittade exakt en sån hylla som vi ville ha på fyndavdelningen på ikea!
  • Kommer jag orka skära evighetsmånga äpplen i klyftor imorgon för att frysa in och sen ha till att baka äppelpaj hela vintern?
  • Hur ska jag orka hämta Stella hos hennes pappa imorgon förmiddag om jag fortfarande är vaken?
  • Ska vi greja Stellas rum på lördag eller ska vi ta en tur till havet för att leta fynd för havsutställningen på dagis?
  • Hmmm...det skulle verkligen behövas en gardin här inne. Ska jag sy en kanske? Har jag tyg till det?
  • Hur högt snarkar älsklingen egentligen? Jag hör det trots att jag har öronpropparna i.

Hjälp!!! Jag måste sova. Min hjärna exploderar kanske snart annars.

***

I can't sleep. It's in the middle of the night and I don't seem to be able to stop thinking so I can fall asleep. This is what's going on in my brain:

  • How do I want Stellas room to look?
  • When is it time to start washing babyclothes?
  • So amazing that we found the exact bookshelves that we wanted at Ikea today at reduced price.
  • Will I be too tired to cut all those apples in slices for pies and freeze tomorrow?
  • How am I supposed to be able to pick up Stella at her dads tomorrow morning if I am still awake?
  • I need new curtains in here. Maybe I should make some? Do I have fabric for that at home?
  • How loud those he snore??!! I can hear him even if I have earplugs.

Help!! I need to sleep. My brain will explode.

05 oktober 2009

Myran sover

Mikael gick just in för att kolla om myran somnat. Det hade hon. Helt begravd under sitt täcke sover hon nöjt!


Leka koja

Stella har inte lekt koja så mycket men plötsligt fick hon för sig att hon skulle ha en koja i vår klädkammare.

Jag fick hjälpa henne att fästa en handduk så att den hängde ner som ett skynke och sen satt hon nöjd där bakom i säkert en timme. På golvet liggern en hel massa gosisar utspridda. De sover.

Så här glad är man när man har
en koja!

Kejsarsnitt

Idag har jag varit och träffat en förlossningsläkare. Det var hon som skulle fatta beslutet angående om jag ska få planerat kejsarsnitt eller inte. Jag var nervös när jag gick dit.

Jag insåg ganska snabbt att hennes mål var att övertyga mig till en vaginal förlossning. Hon förklarade att det ju inte alls var säkert att det skulle bli likadant denna gången och att denna gången skulle jag ju få det igångsatt och allt skulle vara under kontrollerade former. Jag lyssnade snällt på henne. Hon fortsatte att prata om alla risker med kejsarsnitt. Hon sa inget som var nytt för mig men det är ju bra att det togs upp förstås. Sen fortsatte hon med att OM det skulle bli snitt så kanske jag trots allt skulle ändra mig under tiden fram tills dess och då var det ju bara att ringa. För stryka en tid för kejsarsnitt är inga problem och då får jag komma in för att planera förlossningen tillsammans med henne.

Hon pratade ganska länge. Kändes det som i alla fall och det enda jag satt och tänkte var att hon slösade bort sin tid. När det väl var min tur att prata så sa jag att jag var väldigt tacksam för hur villiga de är att hjälpa till med att planera allt kring förlossningen. Att jag verkligen är imponerad av det. Men sen sa jag att jag absolut inte kan tänka mig en vaginal förlossning efter erfarenheten som jag har från när Stella föddes. Efter många om och men så bestämde vi att jag får ett planerat snitt men att jag kan ringa om jag skulle ändra mig.

Tyvärr hade sekreteraren gått på lunch när vi var klara så jag kunde inte få snittdatumet med en gång men det kommer med posten under veckan. Det ser jag fram emot!

Det bästa med hela samtalet var att jag äntligen fick bekräftelse på att min förra förlossning inte på något sätt var normal och att man absolut ska slippa den typen av förlopp. Och hon sa även att det var fel av dom att skicka hem mig som dom gjorde. Så fem år senare fick jag upprättelse. Inte en dag för tidigt!

03 oktober 2009

Det här med järnbrist

Att vara gravid innebär för mig rejäl anemi. Blodvärde som dalar långt ner under okej-nivån. Nu har jag 85 i hb och barnmorskan är förstås superstressad.

Förra graviditeten hade jag ännu lägre men kan inte riktigt påminna mig att jag upplevde det så väldigt jobbigt. Men denna gången så är det som en nära döden upplevelse. På kvällarna slår det till. Syrebristen är total och jag blir anfådd av att sitta ner och prata för att inte tala om hur anfådd jag blir av att andas. Tänk att andas ska vara så jobbigt så jag flåsar. Att gå upp för trappan blir plötsligt ett projekt. Halva trappan upp måste jag vila, böja mig framåt och tjippa efter andan. Det är helt galet.

Jag ligger vaken på nätterna för då är det som värst. Att ligga ner är tortyr. Då ligger jag ju på lungorna och dessutom hjälper "Uffe" till med att trycka lite extra mot också. Rummet är tomt på syre och jag flåsar. Jag tvingar stackars Mikael att öppna balkongdörren trots att det är nästan 0 grader ute. Då känner jag mig lite nöjdare och han ligger och huttrar. Han har funderat på om han ska sova i ett annat rum för han tycker inte om att vara en isbit. Konstigt tycker jag.

Och på tal om tempratur så är jag superjobbig med hur många grader jag vill ha i huset. Det måste vara precis 19 grader för då kan jag andas okej. Nästan. Blir det 19,5 börjar jag känna panik. Så Mikael försöker att prata snällt med pannan för att den ska hålla rätt nivå.

På tisdag ska jag få järn intravenöst. Det känns som en evighet tills dess.

Ja, så är det att ha järnbrist. Man blir galen och totalt omöjlig att leva med.

***
I have really bad anemia when I am pregnant. It gets really really low. It was the same with Stella but I can't remember that it bothered me much. even though it was lower than this time. But I sure can feel it this time! It feels like I am dying. I can't breath. I get exhausted from trying to breath. Isn't that crazy? I am awake at night because of it. Lying down makes it worse. There's no oxygen in this room so I keep asking Mikael to open the window. Poor him. He's shaking from the cold and I feel good.

02 oktober 2009

Gekås

Nu bär det av till Gekås! Här ska handlas födelsedagspresenter och julklappar är tanken.

Gekås är en godkänd affär för en flodhäst som mig att åka till. De har rullstolar! Jippi!