I dag blev det ett långpannerutor och hönökakor som blev mer som tekakor för att jag inte kavlade dem tillräckligt tunt.
50 g jäst
125 g smör eller 1 dl olja
5 dl vatten
2 msk socker
1 knapp tsk salt
12 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl eller havrekli
Blanda samman degvätska och jäst. Häll i fettet, saltet och sockret. Tillsätt mjölet och arbeta samman degen tills den känns slät och släpper bunken. Jäs degen i 30-40 minuter. Baka sedan ut ½ cm tjocka kakor som du naggar på bägge sidor. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Grädda i 250 grader i 3-5 minuter.
50 g jäst
5 dl mjölk
50 g smör
2 msk honung
2 tsk salt
1 dl solroskärnor
4 dl grahamsmjöl
7-8 dl vetemjöl
pensla med mjölk
Smält smöret och värm tillsammans med mjölken till fingervarmt. Häll över degvätskan över jästen och blanda. Häll i alt, honung och solroskärnor. Tillsätt mjölet och knåda degen till en fin och slät deg som släpper bunken. Jäs i 40 minuter. Platta ut degen och lägg i en långpanna med bakplåtspapper. Jäs i ytterligare 30 minuter. Pensla med mjölk och grädda i 225 grader i cirka 20 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar