07 april 2009

Jag är mycket mycket ARG!

Vill bara tala om att om man är arbetslös så har man ingen som helst rätt att bestämma över sitt liv. Nä, för det gör arbetsförmedlingen och A-kassan.

I dag fick jag en kallelse till ett möte på arbetsförmedlingen. Inget ovanligt och egentligen och inget att reagera över. Men när mötet är på torsdag, om två dagar, då blir faktiskt en liten jag irriterad. Två dagars varsel och dessutom är det påsk.

När jag pratar med en person där så får jag snällt men bestämt veta att när man är arbetslös, eller arbetssökande som det så fint heter, så ska man vara tillgänglig om man så blir kallad med en timmes varsel. Och har man planerat något annat så kan man välja att göra det men då blir man utan a-kassa den dagen och fram tills att man återanmäler sig på arbetsförmedlingen. Jag svarade att om det är en arbetsgivare som ringer och kallar till intervju då kan jag förstå det men inte riktigt när det är arbetsförmedligen men det höll hon inte alls med om. När jag sa att jag ska ha min dotter hemma den dagen och att det nu är aningen kort varsel att säga att hon ska vara där i alla fall eftersom det ju är skärtorsdag och jag vet att de har färre personal inne, ja då fnös hon. Tanten fnös åt mig i telefon. Jag ska minsann tydligen veta i förväg att jag kommer att behöva omsorg just den dagen. Det finns ingen regel att jag måste ha min dotter på dagis utan regeln är att jag ska ha omsorg planerad för mitt barn den dagen då jag blir kallad till intervju eller börjar jobba. Det har jag!

Så alltså ska jag på möte på arbetsförmedlingen på torsdag kl 9.00-9.50 för en arbetslös person har ingen som helst rätt att planera sitt liv. Man ska sitta hemma och vänta på kallelser och telefonsamtal.

Häromveckan läste jag i tidningen att arbetslösa inte får lov att blogga. Att blogga tar för mycket av tiden som ska gå till att söka jobb. Så ja, de har tydligen rätt att totalt bestämma vad jag ska göra under min dag. Det enda jag ska göra är att söka jobb sen att det inte finns några jobb att söka det spelar antagligen ingen roll utan jag ska sitta vid datorn och trycka uppdatera på arbetsförmedlingens sida hela dagen utifall att något nytt har dykt upp. Detta även fast jag vet att det inte dyker upp några nya arbeten under dagens lopp.

Översitteri är det värsta jag vet!

3 kommentarer:

  1. Det är otroligt frustrerande och kränkande att vara utlämnad till myndighetspersoner som besämmer bara för att de kan. Det borde finnas ett folkhälsoperspektiv på a-kassereglerna. Visserligen får man ersättning för att man teoretiskt sett hade jobbat den dagen om det funnits ett (lämpligt) arbete. Å andra sidan är det ju perfekt att folk får känna att de vilar upp sig lite och bestämmer över sig själva och sin tid så att när de väl får ett jobb så är de pigga och glada och långt ifrån att bli utbrända. Man gör två flugor på smällen, som P brukar säga.

    SvaraRadera
  2. Förresten, varför skulle du återanmäla dig? När du fyller i sen kan du ju skriva att just skärtorsdag var du inte tillgänglig för arbete och skippa ersättningen för den dagen. Eller??

    SvaraRadera
  3. Dumma, dumma dumma dom och stackars dig. Även arbetslösa är människor! Sjukskrivna är människor! Man ska behandla alla med respekt. Snacka om att sparka på den som ligger.

    SvaraRadera