09 april 2009

Påsken!

Eftersom det är påsk och jag är kristen så kanske det vore lämpligt att jag nämner något om denna påskhögtid som vi nu alla snart ska fira.

Påsken handlar ju trots allt inte bara om påskägg och godis.

Påskveckan inleddes i söndags då den så kallade palmsöndagen inträffade. Det var dagen då Jesus red in i Jerusalem på en åsna. Jerusalem var en stad som Jesus helst höll sig borta från eftersom de lärda judarna, prästerna, letade efter anledningar att döda honom. Nu planerade han att fira påskhögtiden där. Pesach, det osyrade brödets högtid, som firas av judarna som minne av uttåget ur Egypten. Då var det Mose som var profet och ledde sitt folk tillbaka till det heliga landet. Nu är det Jesus som rider in i Jerusalem och välkomnas som kung. Människorna står längst med vägen och jublar och lägger palmblad och sina mantlar framför honom där han går.

Det är efter det här som allt händer. Jesus vistas i Jerusalem. Han predikar för människorna, han förutsäger sin död och han rensar templet.

På torsdagen samlar han sina lärjungar till påskmåltiden. Den måltid som vi kallar den sista måltiden eller av vissa för nattvarden. Under påskmåltiden fortsätter Jesus att undervisa sina lärjungar. Han undervisar de bland annat om hur sakramentet, nattvarden, ska delas ut. Sakramentet är som minne av Honom. Han som genom det Han senare gör är möjligheten för oss att återvända hem till vår Fader i himlen. Genom att Han dör så tar Han på sig våra synder och våra prövningar. Detta gör Han för att vi under vårt jordeliv ska veta att genom att vi erkänner Honom som Kristus så bär Han våra bördor och hjälper oss igenom det som är svårt. Detta betyder inte att saker är lätta men vi kan få tröst.

En av mina favorithändelser inträffar under denna måltid. Kristus tvättar sina lärjungars fötter. Enligt judisk sed på den tiden så tvättade tjänarna gästernas fötter när de kom på besök. Detta för att de gick i sandaler och fötterna blev dammiga. Jag tror inte att det ligger någon annan mening i detta. Men när Kristus, som är sänd av Gud böjer sig ner och tvättar sina lärjungars fötter så blir det lite underligt och något stort. Varför gör han detta? Jo, det är en kärleksförklaring och ännu ett sätt att visa oss hur vi ska vara mot varandra. Vi ska tjäna alla människor oavsett vem det är.

Efter att de ätit mat tillsammans går de till Getsemane. En trädgård. Där lämnar Han sina lärjungar medan Han går undan och ber till sin Fader. Han ber om hjälp att klara av det Han snart ska genomlida. Han ber till och med att få slippa men säger även att om det är Faderns vilja så ska Han göra det. Och det Han framför allt gör där är att han lider. Han lider för våra synder. Han känner varje sak som alla människor på jorden under hela jordens historia kommer att göra och känna. De synder och de prövningar som människorna kommer att gå igenom tar han på sig. Det står att han blöder ur varje por så ångestladdat är det Han går igenom i denna stund. Det Han gör där är en av de största kärleksförklaringar som någonsin har gjorts. Han visar sin kärlek till sin Fader och till varje människa någonsin. Det som kommer senare kommer att vara smärtsamt av fysisk karaktär men det Han genomlider i Getsemane är smärta på andlig, själslig nivå.

I Getsemane blir Jesus tillfångatagen av de romerska soldaterna och översteprästerna. Judas Iskariot ger Honom den kända "dödskyssen". Han förs till översteprästerna som förhör Honom hela natten. De gör allt för att finna fel i det Han har gjort under sin mission. Eftersom de inte har makt att fastställa en dödsdom så tar de Kristus till de romare som fick lov att döma till döden. Pilatus och Herodes. (nu är det fredag morgon) Pilatus fann inget fel i vad Jesus hade gjort och skickade de till herodes som skickade tillbaka till pilatus. Ingen av dem ville döma Honom till döden. Det slutar med att Pilatus är den som får avsluta dramat. Han gör som man ska enligt judisk sed denna tid på året. På påsken friger man en fånge. Så Pilatus hämtar Barabbas. En mördare. Pilatus frågar: "Vill ni att jag skall frige judarnas konung åt er?" och folket svarar "Inte honom, utan Barabbas". Barabbas släpps och Jesus tas som fånge.

Det som sedan händer denna dag som vi kallar för långfredagen är att Jesus blir hånad och piskad. De sätter på Honom en törnekrona och en röd mantel. När de tycker att de plågat Honom tillräckligt får Han bära sitt "kors" eller pålen hela vägen upp till Golgata. Golgata är den plats där alla som dömts till döden blir korsfästa. Jag kan inte ens föreställa mig hur trött Jesus är nu. Han har varit vaken i två dygn nu och har dessutom blivit piskad. När de kommer upp på Golgata korsfästs Han tillsammans med andra som fått samma dom som Honom. Där på korset dör Jesus Krisus en plågsam död.

Jesus begravs i en grotta. Man rullar för en stor tung sten framför ingången så att det inte ska finnas någon som helst chans för någon att hämta kroppen.

På lördagen händer inte mer än att vi kan anta att Hans anhöriga, Hans lärjungar och Hans efterföljare sörjer sin kung.

Däremot på söndagen händer desto mer: Maria från Magdala går till graven för att då på sedvanligt sätt tvätta den döde. Eftersom Jesus dog på sabbaten kunde detta inte göras direkt. Han lindades bara. När Maria från Magdala kommer fram till graven ser hon att stenen är undanrullad och att graven är tom. Hon blir förskräckt och springer genast för att meddela detta till de andra. Petrus och Johannes springer dit och ser samma syn som mötte Maria från Magdala. Då förstår de att de Kristus talat om har hänt. Han har uppstått. Lärjungarna återvänder hem men Maria från Magdala stannar kvar och sörjer vid graven. Hon sörjer att någon tagit kroppen därifrån. Medan hon står där visar sig Kristus för henne och säger att Han lever och ber henne gå och berätta det för de andra. Vilket hon gör.

Det är detta vi firar på påsken. Vi firar Kristus död och uppståndelse. Vi gläds för att Han var villig att göra detta hemska för vår skull. Det var ingen som tvingade Honom men han gjorde det för att Hans Fader hade bett Honom och för att Han visste att det var nödvändigt för att vi, alla människor, ska kunna göra samma sak som Honom. Återvända hem till vår Fader.

Så under denna påskhögtid minns jag detta medan jag mumsar på mitt godis ur det påskägg som jag hoppas att jag får.

1 kommentar: