15 november 2010

Dagens besök hos sjukgymnasten.

I dag har jag varit hos sjukgymnast på reumatologen. Alltså en sjukgymnast specialiserad på reumatologiska sjukdomar.

Jag trodde att jag skulle dit och få träningsprogram men där hade jag visst fel. Jag var där för att få diagnos tydligen. Hon frågade ut mig hur jag har ont och när jag har ont och säkert om en massa annat som jag inte längre kommer ihåg. Sen mätte hon mig. Inte på längden utan hur rörlig jag är. Jag är full att små streck med bläckpenna på kroppen. Hon mätte hur ryggraden böjs, nacken, midjan i sidled och en massa annat. Hon skrev en massa siffror på en papper och såg väldigt koncentrerad och sammanbiten ut. Sedan klämde hon på en massa punkter på i stort sett hela kroppen. Det gjorde ont. Hon var inte lätt på handen om man säger så.

Efter det satte vi oss ner och hon berättade vad alla nuffror betydde. Sammanfattningsvis kan man säga: jag är mycket stel. Som en 75-80 åring kanske ungefär.

Diagnos: Spondartrit med en släng av Psoriasisartrit.
Enligt sjukgymnasten har jag ont på alla självklara ställen och att jag är så stel tyder på denna typ av ledsjukdom.

Jag började nästan gråta när jag satt där. Av lättnad. Äntligen vet jag vad det är. Äntligen kan någon tala om vad jag ska göra. Äntligen kan jag få rätt medicinering vilket visar sig vara den medicinen som jag tar nu.

Jag blev bokad på bassängträning vilket hon sa att jag måste gå på. Blä och usch! Jag tycker ju inte om att bada. Och så fick jag ett rörelseschema för att mjuka upp lederna. Jag ska tillbaka i januari och då ska hon göra en ny mätning.

Om man inte är sjuk så förstår man nog inte riktigt hur fantastiskt det är att sitta framför en person som vet vad hon pratar om och förstår alla symtom som jag slänger ur mig. En person som kan sitta och säga att detta kan inte bli sämre men det kan bli bättre. Man kan inte dö av det och det är en upp- och ner sjukdom (alltså att ibland är allt bra och ibland kan man inte ta sig ur sängen). Det är en underbar känsla att vara på rätt ställe mer rätt människor som kan. Rätt kunskap är det som gör skillnaden!

Definition

Samlingsnamn för inflammatoriska ledsjukdomar som drabbar kotpelaren, bröstkorgen och korsbensleder.

Symtom

Misstänk spondylartrit hos individ under 40 år som har haft lågt sittande ryggsmärta i över 3 månader.

Stelhet i ryggen, framför allt morgonstelhet. Minskad sidorörlighet i övergången mellan bröst- och ländrygg är ett tidigt tecken. Rörligheten är även minskad i ländrygg vid framåtböjning.

Nattlig värk i rygg och/eller bäcken. Vaknar ofta av värk. Ryggbesvären har tilltagit långsamt över tiden och lindras vanligen av fysisk aktivitet. Värkutstrålning med alternerande värk ut i sätesmusklerna.

Detta är jag och lite till!

2 kommentarer:

  1. En förbipasserande (Sofia)18:30

    Har du testat att utesluta kött? Har ett par bekanta med ledproblem som blivit hjälpta. Fisk och skaldjur är tydligen okej.

    SvaraRadera
  2. Sofia: Mmmm, jag har också hört att medelhavsmat ska vara bra. Ska lära mig mer om det, leta inspiration och se vart jag landar. Har lite svårt med tanken att inte äta kött men inser att jag får dra ner på mängden i alla fall.

    SvaraRadera