I går kväll var vi åtta glada och entusiastiska kvinnor i matgruppen som träffades. Det som var huvudämnet för kvällen var konservering men att äta mat som alla tagit med sig var nog ändå höjdpunkten.
Bella demonstrerar hur man konserverar för oss andra. När det gäller konservering finns det ju inte ett rätt sätt men har man lärt sig grundreglerna så kan man variera som man själv känner sedan. Bella hade i förväg varvat jordgubbar med socker. Nedersta lagret jordgubbar och översta lagret socker. Hon hade två kilo jordgubbar och nästan ett kilo socker.
Burkarna ställs in i ugnen tillsammans med locken i en ungefär 90-gradig ugn. De får stå där tills det är dags att hälla på den färdiga sylten.
På låg värme får bären koka upp
och sen skummar man. Skumma är bra för hållbarheten av sylten. När sylten kokat en stund och man skummat bort så mycket man känner att man vill tar man fram burkarna och häller på sylten. Det är viktigt att både sylt och burk är varm. Häll upp sylten ända upp till kanten och förslut burken. Det kommer med största sannolikhet att bli kladdigt så det är lämpligt att stå nära diskhon och vattnet så man kan skölja av burkarna. När man dragit åt locket ska det bildas vakuum efter en stund. Sen är det bara att ställa i sitt skafferi och ta efter hand.
Detta är den bästa boken om konservering enligt Bella.
Lydia gör en supersmarrig omelette med bland annat kirskål i.
En påse full med ogräs.
Min havremjölk mixade vi med frusna bär.
Jannice hade gjort mandelmjölk som vi fick provsmaka. Till mandelmjölk behöver man 200 g mandel och 1 liter vatten. Man mal mandeln fint och blandar sedan med vatten och låter stå kallt i 5-6 timmar. Mixa en gång innan det är färdigt och häll upp på flaska. Det var riktigt gott!
Jannice hade även bakad grahamskex och gjort en kronärtskocksdip. Kronärtskocksdippen är väldigt väldigt god.
Kronärtskocksdipp
1 burk kronärtskockor som man hackar grovt
2 dl majonäs
2 dl parmesanost
Blanda ingredienserna och gratinera i ugn i 175 grader i 20 minuter
Grahamskex
4 dl mjöl
3,5 dl vetemjöl
1 dl olja
2,5 dl vatten
1 tsk salt
Blanda de torra ingredienserna och mixa sedan ihop med vatten och olja. Blanda till en slät deg (blanda inte för länge). Kavla tunt på bakplåtsförklädd plåt och skär ut kex med kniv. Grädda i 175 grader i cirka 20 minuter.
Den goda omeletten.
Katrina hade med sig Chili con linser med ris.
Chili con linser
1 burk krossade tomater
1-2 msk tomatpuré
1 buljongtärning
1½ dl röda linser
1-2 dl vatten
1 lök(pulver)
oregano, chilipulver, vitlökspulver eller färsk vitlök, salt, peppar
1 burk vita bönor och/eller kidneybönor
Koka upp de krossade tomaterna tillsammans med buljongtärning, tomatpuré och kryddor. Tillsätt röda linser och häll på 1 dl vatten och låt koka bort. Häll sedan på 1 dl vatten till och låt koka bort. Linserna ska vara helt mjuka. Tillsätt bönor och låt dem bli varma.
På slutet åt vi A fil tillsammans med jordgubbssylten (eller de andra åt). Det var tydligen väldigt väldigt gott.
Det var vår fantastiskt trevliga kväll.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Ni verkar ha haft det väldigt trevligt! Och vad många bra tips på enkel "förrådsmat" jag fick!
SvaraRaderaEmilia Å: Oj vad trevligt vi hade! Enkla och bra maträtter som man kan laga när det krisar som mest. Kul att du kikade in här.
SvaraRaderaKirskål i omelett?! Det kanske jag skulle testa (visste inte ens att det gick att äta kirskål).
SvaraRaderaBra tips på konservering och syltkok :)
Kram.
Oj, så mycket gott! Vilken inspiration det måste ge att laga mat så i grupp, kanske skulle vara något att prova.
SvaraRaderaHusfrun: Jodå, kirskål är fullt ätligt och ingen brist på det brukar vi ha i trädgårdarna. Du kan ha det i omeletten eller i salladen. Det har lite pepprig smak. Väldigt gott faktiskt.
SvaraRaderamintekopp: Att träffas över mat är väl ändå det bästa sättet att umgås;) Laga den tillsammans gör det ännu roligare bara.
Ååå! Vill vara med!!
SvaraRaderaVilleosagamamman: Du är såååå välkommen!
SvaraRadera