09 februari 2011

Marmeladkok mitt i vintern.

Jag har massor med goda bär i frysen. I förrådet har vi en stor extrafrys som rymmer en hel del med hallon, jordgubbar, blåbär och äppelklyftor. Det är så härligt att ha sommaren runt hörnet även mitt i vintern.

I dag fick det bli marmeladkok. Blåbär, hallon och jordgubbar i en stor kastrull. Mums! Att koka sylt eller marmelad är väldigt enkelt och trots det har jag förstått att många tycker att det känns överväldigande att försöka. Rädslan ligger i konserveringen har jag hört men det ska jag försöka råda bot på för det är verkligen enkelt.

Välj bär som du tycker om. Har du inga egna så går det utmärkt att köpa i affären.

Häll i en stor kastrull med en skvätt vatten. Man behöver nästan inget vatten alls för det finns tillräckligt med vätska i bären. Häll i socker. Hur mycket man ska ha är helt efter smak. Jag tycker oftast att det är för mycket i recepten jag har läst så jag brukar halvera mängden. Jag hade nog dryga kilot med bär och tog 2 dl socker. Låt det koka upp.

När det kokar brukar det skumma. Jag försöker att ta ta bort så mycket som möjligt av skummet. Sänk värmen men låt det koka vidare en stund. Vill man inte ha för mycket bitar i sin marmelad/sylt så kan man mixa den med en mixer. Det gjorde jag.

Visst är det vackert?

Man väljer själv om man vill ha konserveringsmedel i eller inte. Det beror på hur snabbt ni kommer äta upp marmeladen. Kommer den att stå ett tag kan man ta Natriumbensoat, ett rågat kryddmått blandat i lite av marmeladen i ett glas. Häll i det och blanda. Man kan även använda flytande pektin för att få det lite tjockare och då ingår oftast konserveringsmedel i det. Jag tog lite pektin. Någon matsked men jag gillar när det är lite rinnande.

Det sista man gör är att hälla det på burkar. Burkarna måste vara rena och sterila. Detta gör man genom att först diska rent dem. Locken också. Sedan ställs burkarna och locken i ugnen på 50-100 grader i minst femton minuter. Torka inte med handduk för det kan komma bakterier på då utan låt ugnen torka bort vattnet. Marmeladen/sylten ska vara varm när den hälls i de varma burkarna. Häll ända upp till kanten och slut locken. När de har stått ett tag kommer det ha bildats vakuum och det kan man se på att det blir en liten bubbla uppe på locken. Är du kvar hemma efter att du fyllt burkarna kommer du plötsligt höra ett plopp. Då är de täta.

Det är verkligen inte svårt och det går snabbt. Nu är den stora frågan om det ska bli pannkakor ikväll eller kanske scones. Svårt val.

2 kommentarer:

  1. Härliga bilder! :) Och visst är det både enkelt och gott att koka sin egen sylt och marmelad. :)

    Ha en fin kväll!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  2. Min plats i solen: Åh tack att du gillar mina bilder. Jag får lite sommarkänslor av dem. Ha en skön kväll du också. kram

    SvaraRadera